kmečki praznik

v svečini

Vabljeni na kmečki praznik v svečino

POZOR: Zaradi dežja se je nedeljsko dogajanje Kmečkega praznika prestavilo za en teden (na nedeljo 2. 10. 2022). Sobota ostane, kot je. Hvala za razumevanje.

V Svečini smo ponosni, da bomo letos organizirali že 40. kmečki praznik z bogatim program in spremljajočimi aktivnostmi.
Kmečki praznik pozna danes že ogromno ljudi, tudi onstran meja, saj se že štirideset let trudimo, da privabimo več tisoč ljudi, ki se veselijo poleg pestre ponudbe na stojnicah, tudi srečanja s starimi znanci.

Letošnji praznik bo posebej slavnosten s poudarkom na spomine iz preteklih let, kjer bo marsikdo lahko obudil svojo zgodbo.
Prepričani smo, da vam bo med nami lepo, saj pripravljamo:

 • Tradicionalni Vinotour pohod med vinogradi
 • Bogate razstave v gradu
 • Degustacijo odličnih svečinskih vin
 • Povorko in srečanje folkloristov ter pihalnih godb
 • Zabavne igre šolarjev
 • Pestro ponudbo na stojnicah svečinskih vinogradnikov s sladkim moštom
 • Vrtiljak
 • Budnico Kungoške pleh muzike
 • Trgatev vaške trte
 • Srečanje vinskih kraljic
 • Vinogradniški sprevod
 • Predavanje Sanje Lončar
 • Srečelov
 • Zabavo na prostem ob zvokih priznanih ansamblov!
DVA ZA ENEGA na 40. kmečkem prazniku v Svečini! Kupiš eno vstopnico – nalepko, ki velja za dva dni kulturnega programa, zabave ob živi glasbi, druženja, obujanja spominov in kulinaričnih dobrot ob odličnih vinih ali moštu! Če boste želeli vina okušati v svečinskem kozarcu, ga boste lahko kupili ob vstopu na prizorišč. 
40.Kmečki praznik letos začenjamo že z 12. pohodom med vinogradi. Tokrat dve poti – dve doživetji. Ena do našega znamenitega Srca med vinogradi in druga do Medvedjega parka pri naših sosedih. Obe poti bosta speljani mimo vinogradniških kmetij, kjer bo možno pokusiti odlična vina in sladek mošt, sok ali pa kaj močnejšega za razkužit. Pohodu se bodo lahko pridružili tudi kolesarji!
 

Predavanje Sanje Lončar, vam bo zagotovo prineslo novo dozo navdiha in koristnih informacij. Predavanje nosi naslov Rešitve za “nove čase” oz. kako pomembna bo lokalna samooskrba za prehransko varnost, blaženje draginje, krepitev zdravja, in krepitev lokalnih skupnosti. O predavateljici: Sanjo Lončar poznamo kot neutrudno promotorko naravnih rešitev na številnih področjih življenja. Že 17 let vodi največji Slovenski nevladni projekt – informacijsko središče Zazdravje.net, je avtorica in soavtorica 24 knjižnih uspešnic od katerih je 7 prevedenih tudi v nemški jezik. Sanja je tudi sopredsednica društva Samooskrbni.net ki na vseh koncih Slovenije združuje tiste, ki želijo doseči čim večji stopnjo samooskrbe.

Ko se bomo sprehodili po gradu, se pomaknemo na vas, kjer nas bodo zvoki harmonike zazibali ob odličnih plesih izjemnih folklornih skupin: Akademska folklorna skupina Študent, Akademska folklorna skupina France Marolt, Fd Rozmarin Dolena, Folklorna skupina KD Sveta Ana, Folklorna skupina Krnica Svečina. Kulturni del sobotnega programa bodo zaključili pihalni orkestri iz celotne regije! 

Svečina brez vina!? Kje pa, poskusili boste lahko sveža, zrela, peneča, suha, manj suha, vsa mokra in izvrstne kvalitete! 

Kmečki praznik je praznik za vso družino, zato smo posebej veseli, da OŠ Kungota organizira zabavne kmečke igre za otroke 4. in 5. razreda. Na igre se je prijavilo kar 11 ekip! Zmagovalna ekipa bo dobila prehodni pokal »Svečinsko grčo« in glavno nagrado – 135 kg jabolk, ki simbolizira 135 let šole v Svečini. Svečinska grča je prehodni pokal, zato bo ostala na zmagovalni šoli 1 mesec. Vse ostale ekipe prejmejo 40 kg jabolk, ki simbolizira 40. let kmečkega praznika, ki izhaja iz otroških kmečkih iger šole v Svečini. Vsi učenci, udeleženci kmečkih iger, prejmejo v trajni spomin na dogodek otroški kmečki predpasnik.
Vrhunec vsakega Kmečkega praznika je svečana otvoritev, kjer mladi vinogradniki v spremstvu Folklorne skupine Krnica prinesejo ogromen svečinski grozd, ki ga že leta vestno splete ga. Erika Duh, gospod župnik Branko Maček pa ga blagoslovi. Redni obiskovalci radovedno premišljujejo, kaj novega nam bodo povedali Prešarji o dogajanju v naši občini, 19. Svečinska vinska kraljica Lucija Mukenauer pa o letošnji letini, ki jo vsi nestrpno pričakujemo. Program bo dodatno popestrila še nepogrešljiva Kungoška Pleh Muzika, ki dosega s svojo izvedbo Amboss polke rekordno število ogledov. 

Program 40. Kmečkega praznika pričenjamo z otvoritvijo pestrih razstav na Svečinskem gradu, v soboto, 24.9.2022 ob 14.00. 

Na Kmečkem prazniku boste lahko ulovili svojo srečo in osvojili nagrado. Turistično društvo Svečina zbira bogate dobitke, ki bodo popestrili ponudbo na prazniku v nedeljo popoldne, zato kupite srečke, ki skrivajo pestre nagrade!
Po Svečani maši v cerkvi Sv. Andreja, se bomo zbrali na Andrejeve trgu in v družbi svečinskih vinskih kraljic in viničarjev potrgali vaško trto.

Sponzorji 40. kmečkeaga praznika v svečini

X